Polecam zupkę, bogatą w witaminy a przede wszystkim można pójść na mały spacer, na łąkę i urwać szczawiu. Taki szczaw jest najlepszy, ale można użyć tego ze słoika jak ktoś nie ma czasu, jest również smaczny.
Zupa szczawiowa
SKŁADNIKI:
- 2 ćwiartki z kurczaka
- warzywa jak na zupę
- szczaw
- ziemniaki (5 dużych)
- 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- jajka
- przyprawy: sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ćwiartki myjemy, wrzucamy do garnka, warzywa trzemy na drobnych oczkach lub kroimy w kostkę, kwestia gustu. wszystko gotujemy jakieś pół godziny. Wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Najpierw ziemniaki, ponieważ w kwasie ze szczawiu się nie dogotują. gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy dopiero pokrojony drobno szczaw. Przyprawiamy, dodajemy śmietany ( nie zagotowujemy).
Podajemy z jajkami pokrojonymi w ćwiartki. Inny sposób: wbijamy jajka do kubka i mieszamy widelcem i wlewamy do zupy, czekamy aż się zetną.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz