Na obiad dzisiaj zagościł u mnie makaron. Zaraz po pierogach to moje ulubione danie, nieważne z jakim sosem, ważne, że makaron. Przepadam za gotowanym, zapiekanym po prostu pod każdą postacią i ze wszystkimi dostępnymi dodatkami.
A nawiasem mówiąc, to robię go sama, choć jak brakuje mi czasu to używam tego kupnego, ale własnej roboty jest o niebo lepszy.
Składniki na ciasto:
pół kilo mąki pszennej
2 jajka
3 łyżki oleju
szklanka gorącej wody
szczypta soli
Sos :
20 deg pieczarek
2 cebule
szklanka śmietany
woda
2 łyżki mąki
sól, pieprz, kostka drobiowa
garść zieleniny
Klopsy:
30 deg mięsa mielonego
jajko
bułka
przyprawy
bułka tarta
ciasto: wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto powinno być dosyć twarde. rozwałkowujemy na cieniutkie placki, zostawiamy do przesuszenia obficie posypując mąką, Przesuszone płaty, ale nie suche zwijamy i tniemy na dogodną szerokość.
Jeśli chcemy makaron kolorowy to np. jak ja to zrobiłam dodajemy ketchapu lub szpinaku itp.
Sos; pieczarki z cebulą podsmażamy, następnie wlewamy śmietanę, w między czasie do niewielkiej ilości wody wsypujemy mąkę i mieszamy, następnie wszystko wlewamy do śmietany.
Przyprawiamy do smaku. Posypujemy zieleniną.
Klopsy: mięso mieszamy z jajkiem i bułką, przyprawiamy. Formujemy nieduże kulki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
Klopsy:
30 deg mięsa mielonego
jajko
bułka
przyprawy
bułka tarta
ciasto: wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto powinno być dosyć twarde. rozwałkowujemy na cieniutkie placki, zostawiamy do przesuszenia obficie posypując mąką, Przesuszone płaty, ale nie suche zwijamy i tniemy na dogodną szerokość.
Jeśli chcemy makaron kolorowy to np. jak ja to zrobiłam dodajemy ketchapu lub szpinaku itp.
Sos; pieczarki z cebulą podsmażamy, następnie wlewamy śmietanę, w między czasie do niewielkiej ilości wody wsypujemy mąkę i mieszamy, następnie wszystko wlewamy do śmietany.
Przyprawiamy do smaku. Posypujemy zieleniną.
Klopsy: mięso mieszamy z jajkiem i bułką, przyprawiamy. Formujemy nieduże kulki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
A jaka satysfakcja
OdpowiedzUsuńzrobię na dniach, nawet makaron! Aga, wyłacz weryfikacja obrazkową, duzo latwiej i szybciej wtedy dodaje sie komentarze;)
OdpowiedzUsuńjuż wyłączyłam, a makaron będzie ekstra, zobaczysz
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń