nakarm psiaka

poniedziałek, 9 czerwca 2014

kulebiak


To danie można polecić z czystym sumieniem nawet na większe przyjęcia.
W krajach południowych można powiedzieć - " to taka nasza polska pizza".
Kulebiak można przygotować właściwie na każdym spodzie, ale najlepszy jest na drożdżowym, choć na lepsze okazje można go zrobić na cieście francuskim.
Do kulebiaka można dodać różne farsze: grzybowy, z kapusty, z ryżu czy mięsny.

Kulebiak

Składniki na ciasto:

50 deg mąki
1 szklanka mleka
2 łyżki masła lub oleju
1 łyżeczka cukru
5 deg drożdży
2 jajka
1 łyżeczka soli

Farsz z białej kapusty:
 1 mała główka kapusty
1 cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki masła
sól
pieprz 
cukier

Wykonanie farszu:

Kapustę poszatkować, sparzyć, przelać zimną wodą.
Masło roztopić, dodać posiekaną cebulę, a gdy ta będzie przeźroczysta dodać kapustę, koncentrat rozrobiony w niewielkiej ilości wody lub bulionu, dusić ok. 15 minut.
Doprawić cukrem, solą i pieprzem.

Wszystkie składniki lekko ogrzać. Drożdże rozetrzeć z cukrem i odrobiną ciepłego mleka i mąki, aby powstała konsystencja gęstej śmietany. Zostawić do wyrośnięcia.
Przesiać mąkę, dodać rozczyn i resztę składników. Wyrobić ciasto, tak aby odchodziło od ręki. Pozostawić znowu do wyrośnięcia, powinno podwoić swoja objętość.
Następnie rozwałkować ciasto na grubość 1 cm, długość formy i szerokość ok 20 cm.
Ułożyć na lnianej ściereczce posypaną mąką, przykryć warstwą farszu i podnieść brzegi tak jakbyśmy składali kopertę. Sklejamy jak pierogi. Następnie przełożyć do natłuszczonej blachy złączeniem do dołu. Ciasto z wierzchu przekłuć ostrym nożem, aby miała gdzie ujść para, pozostawić tak jeszcze z pół godziny do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym białkiem.
Piec w gorącym piekarniku 45 minut, jeśli za szybko się rumieni przykryć z wierzchu ciasto folią aluminiową.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz