Z tego względu, że mamy takie upały, postanowiłam zrobić deser na zimno, a w szczególności dla miłośników kawy. Ja uwielbiam kawę w każdej postaci, to padło właśnie na krem kawowy. Jego wykonanie zajęło mi dosłownie 15 minut, nie licząc chłodzenia.
Krem kawowy
Składniki:
1 szklanka mleka
1 filiżanka mocnej kawy rozpuszczalnej lub z ekspresu
1 żółtko
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki rodzynek
cukier waniliowy
wiórki kokosowe do ozdoby
parę kostek gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Żółtko zmiksować z cukrem i ciepłą kawą, dodać stopniowo mąkę,wymieszać.
Mleko zagotować z cukrem waniliowym, wlewać powoli kawę z żółtkiem i mąką, zagotować ciągle mieszając, aż powstanie gęsta masa. Krem przełożyć do pucharków, posypać z wierzchu wiórkami kokosowymi i rodzynkami.
Odstawić do lodówki na 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz