Kolejny deserek, w roli głównej oczywiście truskawka.
Na upalne dni jak znalazł. Deser ma smak kwaśno-słodki, za sprawa kremówki i owoców.
Deser truskawkowy
Składniki:
20 deg truskawek ( kilka do dekoracji )
400 ml śmietany 30 proc.
350 ml jogurtu truskawkowego
1 galaretka truskawkowa
2 spore łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
kilka biszkoptów
Wykonanie:
mus: truskawki miksujemy w blenderze, podgrzewamy, dodajemy cukier i galaretkę truskawkową. W między czasie przygotowujemy żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody, studzimy i dodajemy do jogurtu. Gdy mamy przestudzony mus łączymy z jogurtem.
Wlewamy mus na dno pucharka przykrywamy paroma biszkoptami.
Ubijamy kremówkę na sztywno, dodając powoli cukier puder, nakładamy do pucharka na biszkopty.
Dekorujemy truskawkami i polewamy z wierzchu jeszcze raz musem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz