nakarm psiaka

poniedziałek, 16 czerwca 2014

strucla drożdżowa z serem i truskawkami


Dzisiaj z innej beczki ciasto zrobiłam, a mianowicie drożdżowe. Na początku był zamiar zrobienia drożdżówki z budyniem, a że nie lubię budyniu padło na ser, ten zaś wielbię, a do kawy jak znalazł.

Strcla z serem i truskawkami



Ciasto:

4 szklanki mąki pszennej
5 deg drożdży
1 szklanka mleka
pół margaryny
2 żółtka i 1 jajko całe
3/4 szklanki cukru
aromat waniliowy

Nadzienie:

2 kostki sera białego półtłustego
2 żółtka
łyżka śmietany 18 proc.
cukier waniliowy
cukier do smaku
truskawki

Zaczynamy od zrobienia zaczynu z drożdży, 2 łyżek cukru, paru łyżek ciepłego mleka i 3 łyżek mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy, robimy dołek do którego wlewamy nasz zaczyn ( powinien podwoić swoja objętość ), dajemy żółtka i jajko.
Wlewamy pozostałe mleko i rozpuszczoną margarynę, dodajemy aromatu zapachowego i cukru. Zagniatamy ciasto tak, aby było elastyczne i miękkie. Znowu odstawiamy do wyrośnięcia, W tym czasie przygotujmy sobie ser. Rozdrabniamy ser w misce, dodajemy żółtka, ser, śmietanę i cukier. Wszystko razem mieszamy.
Gdy ciasto nam urośnie, posypujemy blat mąką, ciasto rozwałkowujemy na długość blaszki w jakiej chcemy piec. Masę serową rozsmarowujemy na cieście i układamy połówki truskawek. Teraz ciasto zwijamy tak, aby nadzienie nam nie wyszło. Ciasto na blaszce smarujemy roztrzepanym białkiem. Dobrze jest też naciąć ciasto z góry, aby nie pękło.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz