Kolejny eksperyment na kurczaku, a właściwie na pałkach.
Pomyślałam, że spróbuję troszkę podkręcić danie dodając suszonych śliwek i rodzynek.
Efekt znakomity, mięso było soczyste, zaś sos jaki powstał słodko-pikantny.
Pałki z kurczaka
6 pałek z kurczaka
2 cebule
3 suszone śliwki
pół garści rodzynek
1/4 szklanki czerwonego wina
łyżeczka czosnku granulowanego
pół łyżeczki ostrej papryki
łyżeczka ziół prowansalskich
olej
sól, pieprz
Pałki płuczemy i osuszamy, wrzucamy do miski i dodajemy wszystkie składniki, odstawiamy na parę godzin do lodówki.
Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy najpierw same mięso, gdy będą rumiane dodajemy zalewie w której je trzymaliśmy, podlewamy wodą i dusimy, aby mięso doszło w środku.
Podajemy z frytkami, ziemniakami i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz