Zrobiłam dzisiaj ulubioną przeze mnie karpatkę. Uwielbiam w szczególności ten krem, który rozpływa się w ustach, łechtając kubki smakowe.
Postanowiłam trochę przepis zmodyfikować i powstała taka fajna karpatka.
Karpatka z galaretką
ciasto:
- 5 jajek
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki
- 1/2 kostki masła lub margaryny
- szczypta soli
krem:
- budyń śmietankowy ugotowany w 1 szklance mleka
- 3 łyżki cukru
- odrobina zapachu cytrynowego
- 1 żółtko
- galaretka
Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli, do gotującej wody wsypać mąkę, nie zdejmując z ognia. Dokładnie wymieszać, aż ciasto zacznie się robić przeźroczyste.
Zdjąć garnek z ognia i cały czas mieszając dodawać po jednym jajku do momentu ostudzenia się ciasta.
Rozsmarować ciasto na dwóch dużych blaszkach i piec w temperaturze 220 stopni przez 15 minut.
Przygotować galaretkę do ostygnięcia.
Przygotować krem:
Utrzeć żółtko z masłem i cukrem.
Gdy masło będzie dobrze utarte dodawać po jednej łyżce budyniu, ale ostygniętego, w przeciwnym razie masa będzie za luźna. Dodać zapach.
Kremem przełożyć ciasto.
Podawać z cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz