nakarm psiaka

środa, 11 czerwca 2014

Torcik cappuccino z orzechami


Czas na słodki torcik z nutką kawy cappuccino.
Jest trochę czasochłonny, ale warty grzechu. Rozpływa się w ustach i jest zimny.


 Tort cappuccino z orzechami

Ciasto:

8 jajek
8 łyżek wody
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka kawy cappuccino
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

3/4 l kremówki 30 proc.
1/4 l śmietany/ jogurtu naturalnego
1 galaretka cytrynowa/pomarańczowa
1 czubata łyżeczka żelatyny
do smaku cukier waniliowy
orzechy pół szklanki
kawa do nasączania
3 łyżki dżemu truskawkowego

Polewa

1/3 kostki margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki mleka
4 łyżki kakao

Wykonanie:

ciasto: białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier.
Do ubitej piany dodajemy pojedynczo żółtka, wodę i olej, miksujemy na najwolniejszych obrotach.
Mąki łączymy razem z kawą cappuccino w proszku i proszkiem do pieczenia, dodajemy do ubitych jaj.
Wykładamy na dwie duże blachy ( takie od piekarnia). Pieczemy przez 10-15 minut w temp. 180 stopni. Po przestudzeniu kroimy ciasto z każdej blachy na pół - tak otrzymamy 4 płaty ciasta.

masa: Przygotowujemy napar z kawy - 250-300 ml, zależy jak kto woli.Galaretkę wraz z żelatyną rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie robimy kremówkę ubijając ją na sztywno, powoli dodajemy śmietany i miksujemy. Gdy połączymy te składniki czas na dodanie galaretki, ale lekko tężejącej i znowu miksujemy. Jeśli masa jest dla nas mało słodka dodajemy jeszcze cukru. Na koniec wsypujemy orzechy i mieszamy.

Każdy blat nasączamy kawą i przekładamy masą, ostatnią warstwę smarujemy dodatkowo dżemem.

polewa: rozpuszczamy margarynę w rondelku, dolewamy mleka, dodajemy cukru i kakao,wszystko mieszamy, aż zacznie gęstnieć,wylewamy na ciasto posypujemy z wierzchu orzechami.








2 komentarze: