Czas na słodki torcik z nutką kawy cappuccino.
Jest trochę czasochłonny, ale warty grzechu. Rozpływa się w ustach i jest zimny.
Tort cappuccino z orzechami
Ciasto:
8 jajek
8 łyżek wody
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka kawy cappuccino
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
3/4 l kremówki 30 proc.
1/4 l śmietany/ jogurtu naturalnego
1 galaretka cytrynowa/pomarańczowa
1 czubata łyżeczka żelatyny
do smaku cukier waniliowy
orzechy pół szklanki
kawa do nasączania
3 łyżki dżemu truskawkowego
3 łyżki dżemu truskawkowego
Polewa
1/3 kostki margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki mleka
4 łyżki kakao
Wykonanie:
ciasto: białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier.
Do ubitej piany dodajemy pojedynczo żółtka, wodę i olej, miksujemy na najwolniejszych obrotach.
Mąki łączymy razem z kawą cappuccino w proszku i proszkiem do pieczenia, dodajemy do ubitych jaj.
Wykładamy na dwie duże blachy ( takie od piekarnia). Pieczemy przez 10-15 minut w temp. 180 stopni. Po przestudzeniu kroimy ciasto z każdej blachy na pół - tak otrzymamy 4 płaty ciasta.
masa: Przygotowujemy napar z kawy - 250-300 ml, zależy jak kto woli.Galaretkę wraz z żelatyną rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie robimy kremówkę ubijając ją na sztywno, powoli dodajemy śmietany i miksujemy. Gdy połączymy te składniki czas na dodanie galaretki, ale lekko tężejącej i znowu miksujemy. Jeśli masa jest dla nas mało słodka dodajemy jeszcze cukru. Na koniec wsypujemy orzechy i mieszamy.
Każdy blat nasączamy kawą i przekładamy masą, ostatnią warstwę smarujemy dodatkowo dżemem.
polewa: rozpuszczamy margarynę w rondelku, dolewamy mleka, dodajemy cukru i kakao,wszystko mieszamy, aż zacznie gęstnieć,wylewamy na ciasto posypujemy z wierzchu orzechami.
masa: Przygotowujemy napar z kawy - 250-300 ml, zależy jak kto woli.Galaretkę wraz z żelatyną rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie robimy kremówkę ubijając ją na sztywno, powoli dodajemy śmietany i miksujemy. Gdy połączymy te składniki czas na dodanie galaretki, ale lekko tężejącej i znowu miksujemy. Jeśli masa jest dla nas mało słodka dodajemy jeszcze cukru. Na koniec wsypujemy orzechy i mieszamy.
Każdy blat nasączamy kawą i przekładamy masą, ostatnią warstwę smarujemy dodatkowo dżemem.
polewa: rozpuszczamy margarynę w rondelku, dolewamy mleka, dodajemy cukru i kakao,wszystko mieszamy, aż zacznie gęstnieć,wylewamy na ciasto posypujemy z wierzchu orzechami.
Pyszne ciasto..dzięki za udział w akcji.
OdpowiedzUsuńNie ma sprawy, mój mąż był zachwycony.
OdpowiedzUsuń