Chciałabym dziś zaproponować danie jarskie, ani grama mięsa.
Zupa bogata w warzywa a co za tym idzie, w witaminy.
O tej porze warzywa młode są dostępne więc czemu zwlekać. Spróbujmy darów wiosny.
Jarski barszcz ukraiński
Składniki:
1 pęczek botwinki
2-3 średnie marchewki
1-2 pory
1-2 cebule
1/2 selera korzennego
1/4 główki młodej kapusty
1 puszka białej fasoli
3-4 ziemniaki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 szklanka śmietany
2-3 łyżki koncentratu barszczu lub w proszku
3 łyżeczki mąki
3 łyżki oleju
1 łyżka vegety
garść posiekanej zieleniny ( natka pietruszki, koperek )
1-2 listki laurowe
2-3 ziarnka ziela angielskiego
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Wykonanie:
Marchew, seler obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Cebulę pokroić w ćwiartki, pora w talarki. Gotować do miękkości.
Dodać koncentrat, dodać przyprawy i zagotować.
Kapustę i botwinę poszatkować, ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić wszystko do garnka. Fasolę dodać do zupy razem z zalewą, dodać 2-3 łyżki barszczu w proszku lub koncentratu. Zagotować i doprawić do smaku. Mąkę rozprowadzić z wodą i dodać do zupy, zagotować stale mieszając.
Na koniec dodajemy śmietanę i posypujemy sporą garścią zieleniny. Wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz