Z tego względu, że siostra przyniosła mi jagody, postanowiłam je wykorzystać właśnie robiąc sernik.
Sezon na jagody w pełni więc dlaczego nie wybrać się w weekend do lasu?
Wykorzystajmy przyjemne z pożytecznym.
Składniki:
paczka biszkoptów
1 litr jagód
3 jogurty typu greckiego
cukier waniliowy
5 łyżek cukru pudru
5 łyżek żelatyny
jagody do dekoracji
Polewa:
tabliczka białej czekolady
20 deg margaryny/masła
3 łyżki śmietany 30 proc.
3 łyżki śmietany 30 proc.
Biszkopty układamy na dnie tortownicy, nasączamy np. herbatą.
Przygotowujemy żelatynę zalewając 5 łyżek żelatyny w pół szklanki wody. Odstawiamy do przestudzenia.
W blenderze blendujemy jagody.
W misce miksujemy jogurty greckie z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, dodajemy zmiksowane jagody i wlewamy przestudzoną żelatynę. Następnie wszystko wylewamy na biszkopty, odstawiamy do lodówki,
Przygotowujemy polewę w kąpieli wodnej, czyli do garnka wlewamy wodę i podgrzewamy ją, nakładamy na garnek miskę metalową i rozpuszczamy w niej margarynę i połamaną czekoladę, gdy się rozpuści odstawiamy na moment aby lekko ostygła i wylewamy ją na wierzch masy jagodowej. Posypujemy jagodami do dekoracji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz