nakarm psiaka

sobota, 21 czerwca 2014

placki kukurydziane

Kolacja szybka, słodka i dobra.
Z braku czasu i zalegania na półce kaszki kukurydzianej postanowiłam zrobić placki.
Przyznam się robię je pierwszy raz i przepis jest  wyłącznie mój indywidualny. Fajnie smakują z dżemem truskawkowym.

Placki kukurydziane



Składniki:

1/2 szklanki kaszki kukurydzianej
szklanka mleka
2 jajka
4 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
łyżeczka sody oczyszczonej 
rodzynki
olej do smażenia
dżem 

Rodzynki moczymy przez parę minut w gorącej wodzie, później odciskamy z wody.
W misce mieszamy kaszkę kukurydzianą z mlekiem, odstawiamy na chwilę aby napęczniała, następnie dodajemy obie mąki, jajka, sodę, cukier i wszystko mieszamy.
Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano.
Podajemy z dżemem lub bitą śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz