Chciałabym zaproponować inną wersję sposobu na kurczaka. Wersja idealna na niedzielny, rodzinny obiad. Otóż kurczak " nadziany " na butelce jest niebiańsko soczysty w środku, zaś na zewnątrz kusi chrupiącą i rumianą skórką. Warto spróbować.
Kurczak "na butelce"
Składniki:
1,5 - 2 kg kurczak
łyżka vegety
2 łyżeczki słodkiej papryki
łyżeczka ostrej papryki
łyżeczka czosnku granulowanego
łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżki oliwy (oleju)
700 ml bulionu ( kostki rosołowe )
Kurczaka przyprawiamy wszystkimi wymienionymi przyprawami (najlepiej dzień wcześniej,aby przeszedł kurczak tymi zapachami), następnie wstawiamy do lodówki, ja wstawiłam na 3 godziny.
Po tym czasie "nadziewam" kurczaka na butelkę, do której wlewam 700 ml bulionu ( może być z kostek rosołowych), wstawiam całość do wcześniej nagrzanego piekarnika o temp. 189 stopni.
Pieczemy go tak ok. 2 godzin, od czasu do czasu podlewając go z góry wodą lub bulionem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz