Proponuję kotleta mielonego, wykonanego trochę w inny sposób.
Jest bardziej soczysty, co nadaje mu nowego charakteru, nie jest takim nudnym kotletem.
Kotlet mielony z niespodzianką
SKŁADNIKI:
- 70 deg mięsa mielonego
- jajko
- bułka do namoczenia
- papryka czerwona, zielona, żółta
- 2 cebule
- łyżka koncentratu pomidorowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Bułkę namaczamy, odciskamy i dodajemy do mięsa. Dodajemy jajko i przyprawy.
W między czasie kroimy cebulkę i papryki w małą kosteczkę, podsmażamy. Na koniec doprawiamy, dodajemy koncentrat pomidorowy.
Mięso rozgniatamy na dłoni tworząc dołek i kładziemy łyżeczkę nadzienia paprykowego i sklejamy mięso.
Podsmażamy na kolor brązu.
Z pozostałej papryki możemy zrobić sos, dodając 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego.
Posypujemy natka pietruszki lub szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz