Moje najbardziej chyba ulubione danie, pierogi. Mogłabym je jeść tonami i ciągle mi mało.
Z tego co wiem to nie mają nic wspólnego z Rosją, ale tak się je nazywa.
Ale warte są grzechu.
RUSKIE PIEROGI
Składniki na farsz:
- 1,5 kg ziemniaków 2 kostki sera białego, najlepiej tłustego
- 3 cebule
- sól, pieprz, przyprawa w płynie typu maggi
- cebula lub śmietana do okraszenia ( ja używa i tego, i tego ).
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę do ziemniaków, lub ubić dobrze tłuczkiem.
Cebulkę podsmażyć na złoty kolor i dodać do ziemniaków, później dodać ser (pokruszyć ).
Przyprawiamy.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 3/4 kg mąki
- 1 jajko
- szklanka ciepłej wody
- 3 łyżki oleju
- sól
Wszystkie składniki zagniatamy, woda powinna być w miarę ciepła. Ciasto wychodzi wtedy bardziej miękkie i elastyczne. jeśli ciasto jest za luźne, to dosypujemy jeszcze mąki, jeśli za twarde to analogicznie dodajemy wody.
Rozwałkowujemy na cienkie płaty, wykrawamy szklanką kółka.
Na wycięte krążki nakładamy farsz i sklejamy dokładnie po bokach.
Gotujemy w osolonej wodzie, aż pierogi wypłyną na wierzch.
Okraszamy przesmażoną cebulką lub polewamy śmietaną.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz