nakarm psiaka

czwartek, 5 czerwca 2014

Ruskie pierogi

Moje najbardziej chyba ulubione danie, pierogi. Mogłabym je jeść tonami i ciągle mi mało.
Z tego co wiem to nie mają nic wspólnego z Rosją, ale tak się je nazywa.
Ale warte są grzechu.

RUSKIE PIEROGI

Składniki na farsz:
  1. 1,5 kg ziemniaków                                                                                                                         2 kostki sera białego, najlepiej tłustego
  2. 3 cebule
  3. sól, pieprz, przyprawa w płynie typu maggi
  4. cebula lub śmietana do okraszenia ( ja używa i tego, i tego ).
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę do ziemniaków, lub ubić dobrze tłuczkiem.
Cebulkę podsmażyć na złoty kolor i dodać do ziemniaków, później dodać ser (pokruszyć ).
Przyprawiamy.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  1. 3/4 kg mąki
  2. 1 jajko
  3. szklanka ciepłej wody
  4. 3 łyżki oleju
  5. sól
Wszystkie składniki zagniatamy, woda powinna być w miarę ciepła. Ciasto wychodzi wtedy bardziej miękkie i elastyczne. jeśli ciasto jest za luźne, to dosypujemy jeszcze mąki, jeśli za twarde to analogicznie dodajemy wody.
Rozwałkowujemy na cienkie płaty, wykrawamy szklanką kółka.
Na wycięte krążki nakładamy farsz i sklejamy dokładnie po bokach.
Gotujemy w osolonej wodzie, aż pierogi wypłyną na wierzch.
Okraszamy przesmażoną cebulką lub polewamy śmietaną.
Smacznego.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz