Dzisiaj święto, więc trzeba by było ugotować coś bardziej wystawnego. Wczoraj miałam zalatany dzień więc na szybkiego kupiłam kilka plastrów karkówki. Cukinie kupiłam parę dni temu, więc szkoda było je nie wykorzystać i je zmarnować.
Karkówka z cukinią
Składniki:
3 plastry karkówki, dosyć grube
2 duże cebule
2 średnie cukinie
papryczka chilli
łyżka mąki
łyżeczka czosnku w proszku
łyżeczka papryki słodkiej
pieprz ziołowy i kolorowy ziarnisty
sól, maggi
olej
natka pietruszki
Karkówkę rozbijamy na duże plastry ( u mnie były takie wielkie, że na patelnie nie chciały się zmieścić ). Mięso nacieramy wszystkimi przyprawami i odstawiamy na krótki czas do lodówki. Następnie na dobrze rozgrzanej patelni smażymy na dosyć dużym ogniu kotlety, w ten sposób zamkniemy mięso i będzie szybciej miękkie i soczyste. Gdy mięso będzie już dobrze podsmażone dodajemy cebulę pokrojoną w dużą kostkę, podlewamy wodą i dusimy z 25 minut, przyprawiamy. Na sam koniec wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię, dlatego że szybko robi się miękka i mogłaby się rozpaść w trakcie gotowania. Znowu dusimy z 10 minut i doprawiamy. Posypujemy zieleniną.
Pyszny obiadek.
OdpowiedzUsuńNooooo, taki był Bożenka. Pozdrawiam!!!!!!
OdpowiedzUsuń