Polecam na te upalne dni zupę. Jest lekka i troszkę ostra, ale za to smaczna.
Zupa pieczarkowa
SKŁADNIKI:
- 40 deg pieczarek
- 2 duże cebule
- 2 marchwie
- pietruszkę
- ziemniaki
- 2 kostki drobiowe typu winiary
- 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki, sól, pieprz
- 3 łyżki śmietany
- pół serka topionego śmietankowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Gotujemy wywar na kostkach, trzemy marchew i pietruszkę.
Pieczarki podsmażamy z cebulą, doprawiamy ostra papryką.
Podsmażone pieczarki i cebulę wrzucamy do bulionu, kroimy ziemniaki w kostkę i też dodajemy do wywaru. Wszystko razem gotujemy.
Na koniec dodajemy serek topiony pokrojony jak najdrobniej, aby się rozpuścił, zaprawiamy śmietaną. Jeśli jest potrzeba jeszcze raz doprawiamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz