Dzisiaj poszalejemy, ulubione danie mojego męża.
A nie chwaląc się te krokiety robią furorę na imprezach rodzinnych.
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 jajo
2 szklanki wody
szczypta soli
1 łyżka ziół prowansalskich
Farsz:
30 deg mielonego
20 deg kapusty kiszonej
2 cebule
15 pieczarek
sól, pieprz. ostra papryka (opcjonalnie), maggi w płynie
2 łyżki koncentratu pomidorowego ( opcjonalnie )
Panierka
jajko (roztrzepane )
bułka tarta
olej
Wykonanie:
ciasto: mąkę, jajko, zioła i wodę mieszamy. Powinna powstać lekko wodnista konsystencja. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni z dwóch stron. Naleśniki powinny być cieniutkie, wtedy nie popękają przy zwijaniu.
farsz: kapustę obgotowujemy, przepłukujemy i odciskamy.
Na patelni podsmażamy cebulę wraz z pieczarkami na złoty kolor, dodajemy odciśniętą i pokrojoną na drobno kapustę. Doprawiamy do smaku i dusimy wszystko jeszcze z 15 minut, aby woda dobrze odparowała.
Farsz nakładamy na naleśnikach i zwijamy najpierw brzegi boczne do środka a później zwijamy w rulonik. Maczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor. Z tych porcji wychodzi 12 krokietów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz