nakarm psiaka

niedziela, 22 czerwca 2014

Pieczone ziemniaki z boczkiem

To danie pamiętam z dzieciństwa, kiedy to tata robił ziemniaczki w plasterkach z kiełbasą lub boczkiem. Ziemniaki były pysznie przyprawione, takie ziołowe a zarazem pikantne.
Wspaniały dodatek do niedzielnego obiadu.

Ziemniaki zapiekane z boczkiem





Składniki:

1,5 kg ziemniaków
2 duże cebule
20 deg boczku lub kiełbasy
3 duże ząbki czosnku
1 liść laurowy
łyżka majeranku
łyżeczka ostrej papryki
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka pieprzu ziołowego
sól, pieprz czarny i maggi w płynie
garstka świeżego oregano, bazylii
olej

ziemniaki obieramy i kroimy w grubsze plasterki, cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy do dużej miski ziemniaki w plastrach cebulę, pokrojony w dużą kostkę boczek. Przyprawiamy przyprawami i polewamy olejem.
Przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego i pieczemy  najpierw w temp. 220 stop. do zarumienienia, następnie przykrywamy folią aluminiową i zmniejszamy temperaturę do 180 stop., aby ziemniaczki jeszcze doszły.
Pieczenie trwa ok. 1,5-2 godz. 
Podawać z pieczonym kurczakiem i bukietem surówek.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz