nakarm psiaka

poniedziałek, 9 czerwca 2014

Zupa curry

Dzisiaj poeksperymentuję troszkę z curry, imbirem i goździkami.
Jest to dla mnie nowość, ale byłam bardzo ciekawa końcowego efektu. Zupa ma faktycznie bardzo ciekawy bukiet smakowy, dzięki śmietance jest taka kremowa, zaś curry nadaje jej charakteru, i ten cudowny, żółty kolor.

Zupa curry

Składniki:

3 skrzydełka z indyka ( kurczaka )
1 pęczek włoszczyzny
1/2 szklanki śmietanki 30 proc.
2 łyżki masła
3 łyżeczki mąki pszennej
2 łyżki curry
1 łyżeczka cukru
sól, imbir, zmielone goździki
ryż

Przygotowanie:

Skrzydełka umyć i włożyć do garnka, zalać 2 litrami wody, zagotować.
Zmniejszyć ogień i dodać pokrojoną włoszczyznę. 
Gotować pod przykryciem ok. 35 minut na małym ogniu.
Wyjąć mięso i oddzielić od kości, później pokroić mięso w paski.

Na patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę i curry. Razem wszystko zasmażyć. Do zupy dodać zasmażkę i śmietankę, wymieszać i jeszcze raz zagotować.
Włożyć mięso, doprawić cukrem, solą, imbirem oraz goździkami.
Podawać z ryżem.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz