Dzisiaj poeksperymentuję troszkę z curry, imbirem i goździkami.
Jest to dla mnie nowość, ale byłam bardzo ciekawa końcowego efektu. Zupa ma faktycznie bardzo ciekawy bukiet smakowy, dzięki śmietance jest taka kremowa, zaś curry nadaje jej charakteru, i ten cudowny, żółty kolor.
Zupa curry
Składniki:
3 skrzydełka z indyka ( kurczaka )
1 pęczek włoszczyzny
1/2 szklanki śmietanki 30 proc.
2 łyżki masła
3 łyżeczki mąki pszennej
2 łyżki curry
1 łyżeczka cukru
sól, imbir, zmielone goździki
ryż
Przygotowanie:
Skrzydełka umyć i włożyć do garnka, zalać 2 litrami wody, zagotować.
Zmniejszyć ogień i dodać pokrojoną włoszczyznę.
Gotować pod przykryciem ok. 35 minut na małym ogniu.
Wyjąć mięso i oddzielić od kości, później pokroić mięso w paski.
Na patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę i curry. Razem wszystko zasmażyć. Do zupy dodać zasmażkę i śmietankę, wymieszać i jeszcze raz zagotować.
Włożyć mięso, doprawić cukrem, solą, imbirem oraz goździkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz