nakarm psiaka

poniedziałek, 23 czerwca 2014

Stefanka kawowa

Kolejne ciasto z udziałem kawy. A że jestem smakoszką kawy, więc także ciasta i kremy z nią przypadają mi bardzo do gustu. Jeśli ktoś lubi tak jak ja, to koniecznie musi wypróbować ten przepis.

Stefanka kawowa



Składniki:

Ciasto;
20 deg mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka
15 deg masła/margaryny
15 deg cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Krem;

20 deg masła/margaryny
4 żółtka
15 deg cukru pudru
1 opak. cukru waniliowego
2-3 czubate łyżki kawy
1 łyżka spirytusu/rumu/wódki

Polewa:

12 deg masła/margaryny
10 deg cukru pudru
2-3 łyżki kakao
1-2 łyżki rumu
2 łyżki wiórków kokosowych

Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy po jednym żółtku. Obie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i pomału dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na natłuszczoną blachę. Pieczemy ok. 25-30 minut w temp. 180 stopni.
Studzimy i kroimy na 3 części.
Kawę zalewamy 100 ml wrzącej wody i odstawiamy do przestudzenia.
Żółtka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy wystudzony napar kawowy, rum/wódkę i mieszamy.Miękkie o pokojowej temperaturze masło/margarynę ucieramy na puszysta masę.Cały czas ucierając wlewamy małymi porcjami masę jajeczno-kawową. Gotowy krem przekładamy na upieczone i wystudzone placki. Warto je wcześniej nasączyć chociaż herbatą.
Przełożone ciasto odstawiamy do lodówki i przygotowujemy polewę.
Masło rozpuszczamy w małym garnuszku, wsypujemy cukier, wlewamy rum i mieszamy, aż polewa zgęstnieje. Polewamy wierz i boki ciasta. Na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi.
Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.



1 komentarz: