Niedzielny obiad zawsze przysparza mi wiele znaków zapytania, a wszystko za sprawą mojego męża, ponieważ jest on miłośnikiem niedzielnego rosołu.jak rosół to i jakieś udka, podudzia są. Więc zawsze powstaje pytanie jak je zrobić aby nie były co niedzielę takie same. Kombinuję jak mogę, ciągle coś zmieniam, dodaję i tak powstaje to...
Udka kurczaka w sosie
4 podudzia z kurczaka
3 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
1 łyżka ketchapu
kostka rosołowa
2 duże cebule
2 papryczki piri-piri
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki chrzanu
zielenina
sól, pieprz
Obsuszamy wcześniej obgotowane udka. W misce robimy a'la zaprawę z oleju, czosnku (przeciśnięty ), ketchapu, kostki rosołowej i papryczek piri-piri. Mięso obtaczamy w tej mazi. Warto to zrobić wcześniej aby przyprawy przeszły mięso.
Rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso, gdy będzie rumiane, dodajemy cebuli i pod przykryciem dusimy chwilę, aż cebula zmięknie. Następnie mięso wyciągamy i przyrządzamy sos.
Do sosu który mamy dolewamy jeszcze wody, a jeszcze lepiej rosołu i zagotowujemy, dodajemy chrzan i śmietanę. Wszystko mieszamy, posypujemy zieleniną.
4 podudzia z kurczaka
3 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
1 łyżka ketchapu
kostka rosołowa
2 duże cebule
2 papryczki piri-piri
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki chrzanu
zielenina
sól, pieprz
Obsuszamy wcześniej obgotowane udka. W misce robimy a'la zaprawę z oleju, czosnku (przeciśnięty ), ketchapu, kostki rosołowej i papryczek piri-piri. Mięso obtaczamy w tej mazi. Warto to zrobić wcześniej aby przyprawy przeszły mięso.
Rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso, gdy będzie rumiane, dodajemy cebuli i pod przykryciem dusimy chwilę, aż cebula zmięknie. Następnie mięso wyciągamy i przyrządzamy sos.
Do sosu który mamy dolewamy jeszcze wody, a jeszcze lepiej rosołu i zagotowujemy, dodajemy chrzan i śmietanę. Wszystko mieszamy, posypujemy zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz