nakarm psiaka

wtorek, 1 lipca 2014

Pierś z kurczaka na słodko-ostro


Kolejny przepis z udziałem piersi z kurczaka. Tym razem dominującym smakiem będzie słodki i ostry, za sprawą brzoskwiń i papryczki chilli. Sam sos w smaku ma konsystencję bardzo kremową na początku czuć słodycz brzoskwiń później ostrość chilli.


Pierś z kurczaka na słodko-ostro



Składniki:

50 deg piersi z kurczaka
2 czerwone cebule
 2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli lub piri-piri
1 mała puszka brzoskwiń
1 szklanka śmietanki 30 proc.
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, słodka papryka
olej do smażenia

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski, oprószyć solą. Brzoskwinie odsączyć z syropu, ale syrop pozostawić. Brzoskwinie pokroić w kostkę. czosnek, cebulę obrać i drobno pokroić.
Papryczkę umyć, przekroić, usunąć nasiona i pokroić.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć kawałki kurczaka. Wrzucić cebulę i czosnek, smażyć 5 minut. Po tym czasie dodać hilli i wlać powolnym strumieniem śmietankę, wszystko dusimy razem około 5 minut. Wrzucić brzoskwinie, wlać syrop, zagęścić mąką wymieszaną w niewielkiej ilości wody.
Doprawić solą, papryką i sokiem z cytryny, posypać natka pietruszki.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.



1 komentarz:

  1. Zawsze w tego typu sosach widzę dodatek ananasa, a tu brzoskwinie, zaintrygowało mnie to.

    OdpowiedzUsuń