nakarm psiaka

środa, 2 lipca 2014

Pizza babci Bianki

Uwielbiam pizze w każdej postaci i z czymkolwiek, jednak pomimo wszystko najlepsza jest we Włoszech bez porównania.
Sekretem Włoszek jest to, że wszystkie składniki powinny być ciepłe, ale nie gorące. I jeszcze jedna ciekawostka, powinno się pizze zapijać piwem, choć pierwotnie zapijano winem lub wodą.

Pizza babci Bianki




Składniki na ciasto:

5 deg drożdży
2 szklanki mąki
pół szklanki wody (ciepłej)
pół łyżeczki cukru
łyżeczka soli
2 łyżki oleju ( najlepsza oliwa z oliwek)

Nałożenie moje:

1 cebula
6 pieczarek
2 ząbki czosnku
papryczka chilli
mały słoiczek przecieru pomidorowego
garść świeżych ziół (oregano, bazylia, tymianek)
ser (najlepiej mozzarella)
szynka, parówki
sól, pieprz



Ciasto: robimy zaczyn z drożdży, cukru, ciepłej wody i 3 łyżek mąki. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Następnie do miski wsypujemy mąkę, wlewamy rozczyn, olej i w razie potrzeby wodę. Zagniatamy ciasto ok. 7 minut i znowu odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swoja objętość to jest gotowe, przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość jaką lubimy ( ja lubię pizzę na cienkim cieście).
Przekładamy na blachę wysypaną mąką, robimy rancik i nakłuwamy ciasto gęsto widelcem.Przykrywamy szmatką i odstawiamy jeszcze na 10 minut. Następnie nakładamy sos pomidorowy i pozostałe produkty.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stop i pieczemy ok, 15 minut.
Nadzienie właściwie każdy może dobrać sobie indywidualnie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz