nakarm psiaka

poniedziałek, 7 lipca 2014

Zrazy z karkówki

Zrazy to mojego męża ulubione danie, a w szczególności gdy są do tego kluski śląskie. Podam je z ziemniakami i surówką, bo w taki upał już mi się nie chce stać i kręcić klusek.

Zrazy



Składniki:

0,5 kg karkówki pociętej na plastry
1 cebula
ząbek czosnku
1 marchew
trochę papryki zielonej
po łyżeczce musztardy sarepskiej
po łyżeczce ketchapu
natka pietruszki
sól, vegeta, maggi, ostra papryka

Sos:
woda
łyżeczka musztardy
łyżeczka chrzanu
natka pietruszki
maggi
mąka


Karkówkę tniemy na grubsze plastry i rozbijamy, czosnek przeciskamy przez praskę i smarujemy nim mięso. Oprószamy przyprawami, smarujemy łyżeczką musztardy. Kładziemy cebulę pokrojoną w talarki, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, kładziemy paski papryki, posypujemy natką pietruszki polewamy ketchapem. Mięso ściśle zwijamy i obwiązujemy nitką, można użyć wykałaczek lub spinaczy.
Obsmażamy na rumiany kolor z każdej strony.
Później podlewamy wodą i dusimy ok. godziny aż mięso będzie miękkie.  Z powstałego soku zrobimy sos.
Dodajemy po łyżeczce musztardy i chrzanu, Zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Na koniec posypujemy natką pietruszki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz