nakarm psiaka

czwartek, 3 lipca 2014

Gulasz z łopatki w sosie chrzanowym

Gulasz trochę inny niż wszystkie. Barwa ogólnie jasna i ostrość, którą uzyskamy za sprawą chrzanu.
Łopatka jako mięso jest w miarę tania i łatwa do oprawy. Podkręcając smak można wyczarować wspaniałe danie.

Łopatka w sosie chrzanowym



Składniki:

70 deg łopatki
duża cebula
2 ząbki czosnku
1 zielona papryka
5 średnich młodych marchewek
3 łyżki tartego chrzanu
mąka do zgęszczenia
3 łyżki śmietany 18 proc.
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
sól,maggi
natka pietruszki
olej

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski i przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, podsypujemy mąką i mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso, aby się zrumieniło. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa na patelni, później dodajemy paprykę również pokrojoną w kostkę. Razem dusimy, aż warzywa zmiękną. Teraz kolej na marchewkę, z tego względu, że jest młoda to jest miękka i dodajemy ją na końcu. Całość dusimy podlewając wodą lub bulionem, aż mięso będzie mięciutkie.
W szklance hartujemy śmietankę z sosikiem, który nam powstał i dodajemy do mięsa. mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości wody, aby zagęścić nasz sos. Przyprawiam na koniec, dodajemy zieleniny. 
Podajemy z ziemniakami lub kaszą jęczmienną.



2 komentarze:

  1. Wszystko ładnie pięknie ale w którym momencie dodać chrzan???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chrzan dodaj na końcu
      Śmietanę zamień z 18 na 30 i wtedy nie musisz hartowac a poza tym jest lepszy smak bo jest słodka a nie kwasna
      Najpierw dodaj marchewki a potem papryke
      To może coś będzie z tego

      Usuń