nakarm psiaka

sobota, 19 lipca 2014

Kopytka z sosem pomidorowym

Danie skromne i smaczne, można podawać na kilka sposobów, z cebulką z sosem pieczarkowym , z bułką tartą lub tak jak ja z sosem pomidorowym. Każda opcja jest świetna.

Kopytka z sosem pomidorowym



Składniki:

ciasto:

1 kg ziemniaków ugotowanych
jajko
szczypta soli
mąka, tyle aby ciasto nie było luźne

Sos:

1 cebula
ząbek czosnku
1 papryczka chili
mały przecier pomidorowy
łyżeczka cukru
1 łyżka śmietany
świeże oregano
sól, vegeta
olej

Ziemniaki ugotowane przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub praskę do ziemniaków. Łączymy z jajkiem, solą i mąką tak aby powstał zwięzłe ciasto. Dzielimy na kilka części i robimy podłużne cienkie wałki. Ręką ugniatamy lekko na płasko i nożem kroimy na małe kawałki.
Gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i łyżką oleju, dzięki temu podczas gotowania kopytka nam się nie posklejają.

Na sos kroimy cebulkę w kostkę i podsmażamy na oleju, następnie dodajemy czosnek, ale uważamy aby się nie przypalił, bo będzie gorzki, dodajemy przecieru i cukier jeśli okaże się za kwaśny, dodajemy łyżkę śmietany. Doprawiamy do smaku i posypujemy świeżym oregano.




5 komentarzy:

  1. Kopytka- szalenie lubię. Zawsze są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. DZIĘKUJĘ, BYŁY JESZCE PIKANTNE

    OdpowiedzUsuń
  4. PYSZNOŚCI-JADŁAM PODOBNE;) ZAPRASZAM NA KOLOROWE LECZO Z CUKINII:POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/07/leczo-z-cukinii.html

    OdpowiedzUsuń
  5. O kopytka z sosem :-) super pomysł. Na pewno wykorzystam :-)

    OdpowiedzUsuń