nakarm psiaka

wtorek, 24 czerwca 2014

Zupa ogórkowa

Dzisiaj u mnie jest zupa ogórkowa, może banalna, ale zawsze smakuje wyśmienicie. A że niedługo sezon ogórkowy to przy okazji pozbyłam się ostatniego słoika z kiszonymi.

Zupa ogórkowa



Składniki:

1 ćwiartka z kurczaka
duża marchew
pietruszka
1 cebula
mały por
ziemniaki
nie cały słoik ogórków kiszonych
sól, pieprz, maggi
3 łyżki śmietany
koperek

Na ćwiartce gotujemy wywar dodając pokrojona w kostkę marchew i pietruszkę. Cebulę kroję w ćwiartki, zaś por w talarki i wszystko razem gotuję do miękkości. Obieram ziemniaki i kroję w kostkę. Dodam je przed ogórkami, bo kwas zaburza dogotowanie ziemniaków i mogą być później za twarde. Gdy ziemniaki będą miękkie, przesmażam na patelni ogórki kiszone do odparowania wody. Następnie dodaję do garnka i jeszcze raz zagotowuję. Gdyby zupa była za mało kwaśna możemy dolać kwasu ze słoika.
Śmietanę hartuję w kubku dolewając gorącej zupy i dokładnie mieszam, w ten sposób śmietana się nam nie zważy.
Wlewamy ją do zupy, doprawiamy i posypujemy posiekanym koperkiem.

4 komentarze:

  1. Ulubiona zupa mojej starszej córki..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja za zupami nie przepadam, ale ogórkową wielbię, oczywiście jak jest ze śmietaną chociaż ponoc nie zdrowa

      Usuń
  2. jedna z moich ulubionych zup, wieki jej nie jadłam, muszę wreszcie zrobić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To kochana najwyższy czas zrobić, hihihi, na pewno przypomnisz sobie jej smak. Do dzieła.

      Usuń