nakarm psiaka

czwartek, 26 czerwca 2014

sernik jagodowy

Z tego względu, że siostra przyniosła mi jagody, postanowiłam je wykorzystać właśnie robiąc sernik.
Sezon na jagody w pełni więc dlaczego nie wybrać się  w weekend do lasu?
Wykorzystajmy przyjemne z pożytecznym.

Sernik jagodowy



Składniki:

paczka biszkoptów
1 litr jagód
3 jogurty typu greckiego
cukier waniliowy
5 łyżek cukru pudru
5 łyżek żelatyny
jagody do dekoracji

Polewa:

tabliczka białej czekolady
20 deg margaryny/masła
3 łyżki śmietany 30 proc.

Biszkopty układamy na dnie tortownicy, nasączamy np. herbatą.
Przygotowujemy żelatynę zalewając 5 łyżek żelatyny w pół szklanki wody. Odstawiamy do przestudzenia.
W blenderze blendujemy jagody.
W misce miksujemy jogurty greckie z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, dodajemy zmiksowane jagody i wlewamy przestudzoną żelatynę. Następnie wszystko wylewamy na biszkopty, odstawiamy do lodówki,
Przygotowujemy polewę w kąpieli wodnej, czyli do garnka wlewamy wodę i podgrzewamy ją, nakładamy na garnek miskę metalową i rozpuszczamy w niej margarynę i połamaną czekoladę, gdy się rozpuści odstawiamy na moment aby lekko ostygła i wylewamy ją na wierzch masy jagodowej. Posypujemy jagodami do dekoracji.
Wstawiamy na kilka godzin do lodówki



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz