nakarm psiaka

środa, 11 czerwca 2014

Faszerowana pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka nie musi być wcale nudna, i tylko w panierce.
Spróbowałam dzisiaj ją nafaszerować nadzieniem. Wynik jest rewelacyjny, dzięki nadzieniu mięso jest soczyste, nie przesuszone, zaś z wierzchu ładnie przyrumienione.

Pierś z kurczaka faszerowana

Składniki:

2 piersi kurczaka
15 deg pieczarek
cebula
pół puszki pomidorów w puszce
natka pietruszki
sól, pieprz, papryka ostra
kostka drobiowa
2 łyżki oleju

Wykonanie:

Piersi oczyścić z błonek, od grubszej strony zrobić nożem jakby kieszeń. Kostkę rosołową rozprowadzić w misce z olejem i w tej marynacie obtaczać pierś.
Na patelni zeszklić cebulę, dodać pokrojone pieczarki i dusić aż woda odparuje. Następnie dodać pomidory i dusić. Doprawić.
W powstałą kieszeń włożyć farsz i spiąć wykałaczkami.
Obsmażać z dwóch stron, a później dusić pod przykryciem jakieś 10 minut, podlewając delikatnie wodą.
Jeśli zostanie nam farszu, możemy zrobić z niego dodatkowo sos.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz