nakarm psiaka

piątek, 13 czerwca 2014

kolorowe tagliatelle z sosem pieczarkowym i klopsami

Na obiad dzisiaj zagościł u mnie makaron. Zaraz po pierogach to moje ulubione danie, nieważne z jakim sosem, ważne, że makaron. Przepadam za gotowanym, zapiekanym po prostu pod każdą postacią i ze wszystkimi dostępnymi dodatkami.
A nawiasem mówiąc, to robię go sama, choć jak brakuje mi czasu to używam tego kupnego, ale własnej roboty jest o niebo lepszy.

Tagliatelle z sosem pieczarkowym i klopsami




Składniki na ciasto:

pół kilo mąki pszennej
2 jajka
3 łyżki oleju
szklanka gorącej wody
szczypta soli

Sos :

20 deg pieczarek
2 cebule
szklanka śmietany
woda
2 łyżki mąki
sól, pieprz, kostka drobiowa
garść zieleniny

Klopsy:

30 deg mięsa mielonego
jajko 
bułka
przyprawy
bułka tarta

ciasto: wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto powinno być dosyć twarde. rozwałkowujemy na cieniutkie placki, zostawiamy do przesuszenia obficie posypując mąką, Przesuszone płaty, ale nie suche zwijamy i tniemy na dogodną szerokość.
Jeśli chcemy makaron kolorowy to np. jak ja to zrobiłam dodajemy ketchapu lub szpinaku itp.




Sos; pieczarki z cebulą podsmażamy, następnie wlewamy śmietanę, w między czasie do niewielkiej ilości wody wsypujemy mąkę i mieszamy, następnie wszystko wlewamy do śmietany.
Przyprawiamy do smaku. Posypujemy zieleniną.

Klopsy: mięso mieszamy z jajkiem i bułką, przyprawiamy. Formujemy nieduże kulki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.






4 komentarze:

  1. zrobię na dniach, nawet makaron! Aga, wyłacz weryfikacja obrazkową, duzo latwiej i szybciej wtedy dodaje sie komentarze;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już wyłączyłam, a makaron będzie ekstra, zobaczysz

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń