nakarm psiaka

środa, 21 maja 2014

Klopsiki w sosie serowo-koperkowym

Witam dzisiaj  słonko pięknie świeciło, w końcu koniec tych pochmurnych i deszczowych dni, człowiek nastraja się bardzo pozytywnie, ale niestety takie gwałtowne zmiany pogody czasami dobijają. Myślałam co tu ugotować, ale nic do głowy nie chcialo przyjść. Na dworze smali,że z domu nie chce się wychodzić i wymyśliłam to.....
Zrobiłam dzisiaj klopsiki w sosie serowo-pieczarkowym z dodatkiem koperku. 

KLOPSIKI W SOSIE SEROWO-KOPERKOWYM

SKŁADNIKI:
  1. 40 deg mięsa mielonego ( u mnie z łopatki )
  2. 1 jajko
  3. 2 kromki chleba
  4. natka pietruszki
  5. koperek
  6. cebula duża
  7. 10 średnich pieczarek
  8. pół kostki serka topionego śmietankowy ( u mnie gouda )
  9. 3 łyżki śmietany 18%
  10. bułka tarta
  11. przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany (lepszy świeży), 



Przygotowanie mięsa:


Przygotowujemy mięso na klopsy. Ja do mięsa dodaję 2 kromki chleba wcześniej namoczone, potem oddciskam i razem mieszam, dodaję jajko i przyprawy, takie jak sól (można dodać np. ziarenek smaku, maggi czy co kto woli), pieprz, czosnek granulowany, chociaż osobiście wolę świeży, jego zapach i smak są bardziej intensywne. Następnie formuję kulki i obtaczam w bułce tartej, i na patelni podsmażam.

Sos:

podsmażam cebulkę , dodaję pieczarki i podsmażam wszytko na rumiany kolor, podlewam troszkę wodą, aby pieczarki doszły, następnie serek topiony kroję na drobniutką kostkę i wrzucam do cebulki i pieczarek mieszając ciągle, aż do momentu rozpuszczenia. Ściągam patelnię z ognia i dodaję 2 łyżki śmietany wciąż mieszając, potem ponownie stawiam na mały ogień i dodaję natkę pietruszki i koperek  oraz klopsy, wszystko razem jeszcze podgotowuję ze 2 minuty.

Podaję z ryżem lub ziemniakami. u mnie gościła dzisiaj wersja 1. ryż naturalny

2 komentarze:

  1. uwielbiam pulpety koniecznie muszę spróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są fajne, może zdjęcie tego nie oddaje ale pyszne. Polecam

      Usuń