nakarm psiaka

środa, 28 maja 2014

Flaczki "inaczej"



Zapraszam na flaki, każdy pamięta ten smak z dzieciństwa, jak to w każdym barze serwowano flaki. Ja z kolei nie przepadam za tradycyjnymi flaczkami, choć sam wywar jest boski.

Zrobiłam troszkę inną wersję, bo z kurczaka, ale starałam się zachować smak, lub chociaż podobny.

FLACZKI "INACZEJ"

Składniki:
  1. 2 udka z kurczaka
  2. pół piersi z kurczaka
  3. warzywa jak na rosół
  4. czosnek ( 2 ząbki )
  5. sól, pieprz, maggi, majeranek
Zasmażka:
  1. 3 łyżki mąki
  2. 5 chochli wywaru
Sposób przygotowania:

Do garnka wkładamy udka i pierś z kurczaka, oraz warzywa. Gotujemy jak normalny rosół.
Gdy mięso będzie miękkie, wyjmujemy i oddzielamy od kości, robimy mniejsze kawałki, zaś warzywa odcedzamy i kroimy w kostkę. Następnie wszystko razem z powrotem trafia do rosołu.

Robimy zasmażkę, mąkę podgrzewamy na patelni na lekko rumiany kolor, następnie wlewamy rosół i energicznymi ruchami rozprowadzamy razem mąkę i rosół. Gdy zdarzy nam się że postaną grudki, albo dolewamy rosołu, albo prostszym sposobem przerobić to w blenderze.
Zasmażkę połączyć z naszymi " flaczkami"
Doprawić do smaku i rozetrzeć w rękach majeranek, daje on wówczas bardziej intensywny zapach.





2 komentarze:

  1. Takie "udawane" flaczki to ja poproszę, klasyczne są dla mnie za tłuste.

    OdpowiedzUsuń
  2. Gwarantuję ci, są przepyszne. Spróbuj i powiedz czy są ok.

    OdpowiedzUsuń