Dzisiaj ugotowałam zupę z białej kapusty. Przyznam się,że robiłam ją pierwszy raz.
Z białej, gdyż pozostała mi kapusta z gołąbków, więc postanowiłam coś z nią zrobić.
Zupa wyszła super, jest esencjonalna i czuje się zapach kapusty. Gorąco polecam.
Zupa z białej kapusty
Składniki:
pół porcji rosołowej
1/4 główki kapusty białej ( u mnie obgotowana )
1 pietruszka
2 średnie marchwie
1 duża cebula
ziemniaki
ząbek czosnku
3 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
łyżeczka słodkiej papryki
pieprz, sól, maggi do smaku
natka pietruszki
Porcje rosołową zalewam wodą, następnie obieram warzywa. Marchew i pietruszkę trę na grubych oczkach, cebulę kroję w ćwiartki, wrzucam ząbek czosnku, ziele angielskie i liście laurowe. Doprowadzam warzywa do miękkości. Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuję, w międzyczasie drobno kroję kapustę i także wrzucam do garnka. Jeśli użyjemy surowej kapusty to proponuję gotować ją wcześniej razem z warzywami.
Doprawiam papryką czerwoną ( daje ładny kolor ), solą, pieprzem.
Smacznego.
To jest idealna propozycja na obiadek :) jestem pewna, że była przepyszna :)
OdpowiedzUsuńOj była, i myślę że jeszcze nieraz ją ugotuję
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupki, a ta wygląda pysznie :-) pozdrowionka :-)
OdpowiedzUsuńMmmm bardzo apetyczna!
OdpowiedzUsuńzupa bardzo dobra. polecam serdecznie
OdpowiedzUsuń