nakarm psiaka

środa, 5 listopada 2014

Zupa z białej kapusty

Dzisiaj ugotowałam zupę z białej kapusty. Przyznam się,że robiłam ją pierwszy raz.
Z białej, gdyż pozostała mi kapusta z gołąbków, więc postanowiłam coś z nią zrobić.
Zupa wyszła super, jest esencjonalna i czuje się zapach  kapusty. Gorąco polecam.

Zupa z białej kapusty




Składniki:

pół porcji rosołowej
1/4 główki kapusty białej ( u mnie obgotowana )
1 pietruszka
2 średnie marchwie
1 duża cebula
ziemniaki
ząbek czosnku
3 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
łyżeczka słodkiej papryki
pieprz, sól, maggi do smaku
natka pietruszki

Porcje rosołową zalewam wodą, następnie obieram warzywa. Marchew i pietruszkę trę na grubych oczkach, cebulę kroję w ćwiartki, wrzucam ząbek czosnku, ziele angielskie i liście laurowe. Doprowadzam warzywa do miękkości. Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuję, w międzyczasie drobno kroję kapustę i także wrzucam do garnka. Jeśli użyjemy surowej kapusty to proponuję gotować ją wcześniej razem z warzywami.
Doprawiam papryką czerwoną ( daje ładny kolor ), solą, pieprzem.
Smacznego.


5 komentarzy:

  1. To jest idealna propozycja na obiadek :) jestem pewna, że była przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj była, i myślę że jeszcze nieraz ją ugotuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zupki, a ta wygląda pysznie :-) pozdrowionka :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. zupa bardzo dobra. polecam serdecznie

    OdpowiedzUsuń