nakarm psiaka

wtorek, 4 listopada 2014

Babka budyniowa

Z chęci mojego męża na słodkie, musiałam się zmobilizować i jeszcze wieczorem upiec cokolwiek, no właśnie ale co?
I przypomniałam sobie, że nie używałam jeszcze dawno kupionej foremki do babki z kominkiem. 
 I w taki oto sposób, no i zamysł wyszedł pomysł na babkę budyniową.
 Bardzo szybka w wykonaniu i składniki w miarę tanie.

Babka budyniowa




Składniki:

5 jaj
1 opakowanie budyniu bez cukru
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki oleju 
tłuszcz do posmarowania foremki
bułka tarta do posypania foremki
cukier puder


Jajka wbijam w całości, dodaję szklankę cukru i ucieram na najwyższych obrotach, aż masa jajeczna się podwoi. Następnie przesiewam mąkę, budyń i proszek do pieczenia delikatnie mieszając z masą jajeczną, przy użyciu drewnianej łopatki. Powolutku wlewam olej i jeszcze raz mieszam.
Wylewam ciasto do foremki i piekę ok 45 minut w rozgrzanym piekarniku na 170 stopni.
Po wystudzeniu wyjmuje z foremki, posypuję cukrem pudrem.

5 komentarzy:

  1. No proszę jakie pyszne słodkości :-) a tak w ogóle to witaj, dawno Cię nie było :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam Marzenko, praca, praca ach sama wiesz jak jest

    OdpowiedzUsuń
  3. ale Ci piękna wyszła !! :)
    www.filizanka-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń