nakarm psiaka

niedziela, 24 sierpnia 2014

Krówka

Ciasto należy do dosyć słodkich, ale ja je uwielbiam pomimo dużej zawartości cukru. Pomimo dbania o linię niejeden chudzielec lub "wiecznie odchudzający się pokusi się na mały c choćby kawałek. Zapewniam.

Krówka



Ciasto miodowe:

500 g mąki pszennej
250 g margaryny
1/2 szklanki cukru
2 jajka
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżki płynnego miodu 
2 łyżki wody


Masa budyniowa:

3 niepełne szklanki mleka


3/4 szklanki cukru


 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru


1 żółtko


1 kopiasta łyżka mąki pszennej


1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej


250 g masła




Dodatkowo:

1 puszka mleka skondensowanego lub puszka gotowej masy 


krówkowej


wierzch można posypać migdałami lub orzechami ja nie użyłam


 niczego

Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować ciasto i masę budyniową (według punktu 2 i 3), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na parę minut do gotującej się wody. (Miękki karmel będzie łatwiej się rozsmarowywał). 
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na pół i upiec 2 placki we formie prostokątnej (o wymiarach około 35 x 24cm). Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i posypać mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu placki pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować masę budyniową. Większą część mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z budyniem, żółtkiem i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
Orzechy włoskie posiekać. Do formy przełożyć 1 placek. Rozsmarować masę budyniową i przykryć drugim plackiem. Kolejno rozsmarować drugą połowę masy krówkowej i posypać posiekanymi orzechami lub migdałami.

Smacznego! :)









5 komentarzy:

  1. Mniam ale to ciacho musi być pyszne, moje ulubione smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też je lubię, pomimo tej słodkości, ale coż ciasto musi być choć trochę słodkie.

      Usuń
  2. Uwielbiam <3 Musi być mega pyszne! Fajny blog - obserwuję.

    Pozdrawiam i zapraszam do mnie : www.tropikalnakuchnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję Klaudia i zajrzę do ciebie na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam to ciasto :) Chociaż ostatnio karmel z mleka kondensowanego w ogóle mi się nie udał, a wszystko było robione jak należy... :( Jakiś pomysł czemu? Może ma Pani większe doświadczenie :)

    http://ciastkozercy.pl

    OdpowiedzUsuń