To ciasto należy do prostych i tanich. Jak spodziewacie się gości to raz dwa i jest gotowe, a przede wszystkim ciekawie wygląda i smakuje.
Składniki
5 jajek
2,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka oranżady
2 łyżki kakao
Wbijamy jajka w całości do miski, dodajemy cukier cukier waniliowy i na najwyższych obrotach łączymy składniki.
powinna się podwoić objętość składników i przybrać białawy kolor. Następnie zmniejszamy obroty i powoli wlewamy olej i oranżadę, wsypujemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia.
Uzyskane ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy 2 łyżki kakao, zaś do jasnej części 2 łyżki mąki.
Na wysmarowaną blaszkę wylewamy po 3 łyżki ciasta jasnego i ciemnego, aż do wyczerpania ciasta.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 40-50 minut.
Można ciasto polać polewą czekoladową, ale nie koniecznie.
Smacznego
uwielbiam :) nigdy nie pieklam :( ale moja mama to robila zebre :) twoja smakowita :)
OdpowiedzUsuńJest śliczna :)
OdpowiedzUsuń