nakarm psiaka

czwartek, 15 stycznia 2015

Gulasz z kopytkami

Gulasz z mięsem plus kopytka to dość ciekawe zestawienie. Nie zawsze musi być kasza czy ziemniaki, można spróbować coś nowego a zarazem ciekawego.
Danie stosunkowo proste, choć wymaga trochę czasu, ale zapewniam że warto.

Gulasz z kopytkami



Składniki

50 deg mięsa wieprzowego
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
słoiczek przecieru pomidorowego (mały)
pieprz
czerwona papryka w proszku
vegeta
1 kostka rosołowa
olej
woda
mąka
natka pietruszki


Mięso kroimy w niedużą kostkę. Przyprawiamy pieprzem, vegetą, papryką słodką i oprószamy mąką, wtedy mięso się ładnie zrumieni.
Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju, następnie wrzucamy mięso i obsmażamy na rumiany kolor. Dodajemy cebulę pokrojoną w dość dużą kostkę i dusimy pod przykryciem, podlewając od czasu do czasu wodą, aby nie przywarło mięso do spodu patelni. Zdejmujemy pokrywkę po 10 minutach i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę obsmażamy, i dodajemy przecier pomidorowy. Gdy wszystko połączymy znowu dusimy, aż do miękkości mięsa. Cały czas kontrolujemy płyn na patelni, jak trzeba to podlewamy wodą.
N koniec doprawiamy do smaku i dodajemy natki.
Podajemy z kopytkami, kaszą jęczmienną lub z ziemniakami.
Smacznego.

2 komentarze:

  1. Pyszności, oj bardzo dawno nie robiłam kopytek a bardzo je lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. o tak kopytka :) pasuja do wszytkiego na słodko i slono :) mniam

    OdpowiedzUsuń