Danie główne lub kolacja. Z pewnością pokochają je zarówno dzieci jak i dorośli.
Zapiekane naleśniki z serem
Składniki:
ciasto: 1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
cukier
jogurt brzoskwiniowy
wody lub mleka tak aby ciasto było luźne
olej/margaryna/ masło
Farsz: kostka sera tłustego
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
1 jajko
2 łyżki śmietany
Polewa: szklanka śmietanki 12 proc
jajko
2 łyżki cukru pudru
masło do wysmarowania blaszki
bułka tarta do posypania blachy
Do miski wsypujemy mąkę, dajemy jajka, jogurt, cukier i tyle wody/mleka, aby ciasto było dosyć luźne. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni naleśniki.
Ser biały ucieramy z żółtkiem, cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubijamy na sztywną pianę i później delikatnie mieszamy z masą serową. Dzięki piance z białek nadzienie będzie bardzo puszyste.
Na naleśniki dajemy 2 łyżki nadzienia i zawijamy.
Układamy w małej blaszce jeden kolo drugiego, zaś następne pod kątem na poprzednich.
śmietankę miksujemy z cukrem i jajkiem i polewamy naleśniki w blaszce.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stop. i pieczemy 25 minut, aż naleśniki wchłoną cały sos.
Nigdy nie zapiekałam naleśników na słodko, zawsze na wytrawnie. Wyglądają pysznie :-)
OdpowiedzUsuń