Gulasz trochę inny niż wszystkie. Barwa ogólnie jasna i ostrość, którą uzyskamy za sprawą chrzanu.
Łopatka jako mięso jest w miarę tania i łatwa do oprawy. Podkręcając smak można wyczarować wspaniałe danie.
Łopatka w sosie chrzanowym
Składniki:
70 deg łopatki
duża cebula
2 ząbki czosnku
1 zielona papryka
5 średnich młodych marchewek
3 łyżki tartego chrzanu
mąka do zgęszczenia
3 łyżki śmietany 18 proc.
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
sól,maggi
natka pietruszki
olej
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski i przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, podsypujemy mąką i mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso, aby się zrumieniło. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa na patelni, później dodajemy paprykę również pokrojoną w kostkę. Razem dusimy, aż warzywa zmiękną. Teraz kolej na marchewkę, z tego względu, że jest młoda to jest miękka i dodajemy ją na końcu. Całość dusimy podlewając wodą lub bulionem, aż mięso będzie mięciutkie.
W szklance hartujemy śmietankę z sosikiem, który nam powstał i dodajemy do mięsa. mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości wody, aby zagęścić nasz sos. Przyprawiam na koniec, dodajemy zieleniny.
Podajemy z ziemniakami lub kaszą jęczmienną.
Wszystko ładnie pięknie ale w którym momencie dodać chrzan???
OdpowiedzUsuńChrzan dodaj na końcu
UsuńŚmietanę zamień z 18 na 30 i wtedy nie musisz hartowac a poza tym jest lepszy smak bo jest słodka a nie kwasna
Najpierw dodaj marchewki a potem papryke
To może coś będzie z tego