Z tego względu, że cukinia mi w tym roku obrodziła, mam spore pole do popisu na wykorzystanie tego warzywa z rodziny dyniowatych. Warzywko szybkie do obróbki i możliwości też sporo więc.... wczoraj na kolację zrobiłam placuszki.
Placki z cukinii
Składniki:
1 średniej wielkości cukinia
jajko
ząbek czosnku
3 łyżki mąki kukurydzianej
3/4 mąki pszennej
pół szklanki mleka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
sól, pieprz, maggi
olej
Cukinię starłam na grubych oczkach razem ze skórką, jeśli mamy do czynienia z młodą cukinią, jeśli nie to obieramy i wydrążamy nasiona. W szklance połączyłam mąkę kukurydzianą z mlekiem, aby napęczniała.
W misce łączę cukinię, jajko, mąki i proszek do pieczenia, doprawiam.
Smażę na rozgrzanej patelni placki ( po łyżce jeden placek ) na rumiany kolor.
Podawać ze śmietaną lub z śmietaną i łososiem, ale to wersja bardziej wykwintna.
Placki z cukinii- lepsze niż ziemniaczane :)
OdpowiedzUsuńzależy kto co lubi, mój mąż nie przepada za nimi , ja wręcz przeciwnie
OdpowiedzUsuńPycha też ostatnio robiłam. Przywiozłam dzisiaj od Mamy dwie żółte cukinie takie jeszcze młode, chyba je zrobię w cieście albo tradycyjnie w bułce tartej smażone na patelni :-) bardzo lubię to warzywko :-)
OdpowiedzUsuń