Witam dzisiaj słonko pięknie świeciło, w końcu koniec tych pochmurnych i deszczowych dni, człowiek nastraja się bardzo pozytywnie, ale niestety takie gwałtowne zmiany pogody czasami dobijają. Myślałam co tu ugotować, ale nic do głowy nie chcialo przyjść. Na dworze smali,że z domu nie chce się wychodzić i wymyśliłam to.....
Zrobiłam dzisiaj klopsiki w sosie serowo-pieczarkowym z dodatkiem koperku.
KLOPSIKI W SOSIE SEROWO-KOPERKOWYM
SKŁADNIKI:
- 40 deg mięsa mielonego ( u mnie z łopatki )
- 1 jajko
- 2 kromki chleba
- natka pietruszki
- koperek
- cebula duża
- 10 średnich pieczarek
- pół kostki serka topionego śmietankowy ( u mnie gouda )
- 3 łyżki śmietany 18%
- bułka tarta
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany (lepszy świeży),
Przygotowanie mięsa:
Przygotowujemy mięso na klopsy. Ja do mięsa dodaję 2 kromki chleba wcześniej namoczone, potem oddciskam i razem mieszam, dodaję jajko i przyprawy, takie jak sól (można dodać np. ziarenek smaku, maggi czy co kto woli), pieprz, czosnek granulowany, chociaż osobiście wolę świeży, jego zapach i smak są bardziej intensywne. Następnie formuję kulki i obtaczam w bułce tartej, i na patelni podsmażam.
Sos:
podsmażam cebulkę , dodaję pieczarki i podsmażam wszytko na rumiany kolor, podlewam troszkę wodą, aby pieczarki doszły, następnie serek topiony kroję na drobniutką kostkę i wrzucam do cebulki i pieczarek mieszając ciągle, aż do momentu rozpuszczenia. Ściągam patelnię z ognia i dodaję 2 łyżki śmietany wciąż mieszając, potem ponownie stawiam na mały ogień i dodaję natkę pietruszki i koperek oraz klopsy, wszystko razem jeszcze podgotowuję ze 2 minuty.
Podaję z ryżem lub ziemniakami. u mnie gościła dzisiaj wersja 1. ryż naturalny
uwielbiam pulpety koniecznie muszę spróbować Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńSą fajne, może zdjęcie tego nie oddaje ale pyszne. Polecam
Usuń