Polska kuchnia dla obcokrajowców kojarzy się przede wszystkim ze schabowym i bigosem, niemniej jako naród możemy się pochwalić niejednym kulinarnym przebojem, i tak od Bałtyku przez Kaszuby i Kujawy narodowy ton nadają śledzie zarówno w śmietanie jak i w innym wykonaniu, dorsze, węgorze, a także dania z drobiu, ziemniaków grzybów i kasz. Wizytówką kasz i grzybów są Warmia i Mazury, zaś w Wielkopolsce królują szparagi i.....proste jedzenie chłopskie z "pyrami" w roli głównej. Z kolei w Małopolsce są pierogi, proste zupy i dania z kapusty. Jednak najwięcej ludowych potraw można znaleźć na Podlasiu i sławnym góralskim Podhalu.
To był taki wstęp do preludium. Nie chcę przenudzać jakimiś wymyślnymi przepisami, a zwykłą codzienną kuchnią i nie koniecznie typowo polską.
Będę opisywać na bieżąco co w danym dniu gotowałam, i już......
Dzisiaj mamy niedzielę, więc pomyślałam, że zrobię drożdżowych rogalików, zresztą robię je bardzo często a to z dwóch powodów: są tanie i jest ich dosyć dużo, oraz że mam w domu łasucha, który bez słodkiego nie rozpocznie dnia. HAHAHA
DROŻDŻOWE ROGALE
- Potrzebne nam będą 2 miski: jedna mała na zaczyn i większa na resztę ciasta.
- 1/2 op. drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1/2 kostki margaryny
- 2 jajka i jedno żółtko (białko z tego jaja do posmarowania na wierzchu rogali)
- 3 i pół szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- powidła lub marmolada wg uznania
Zaczyn: pół opakowania drożdży mieszam widelcem z 2 łyżkami cukru i w tym czasie podgrzewam lekko szklankę mleka. Wlewam jednak 1/2 szklanki i dosypuję tyle mąki, aby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany, przykrywam ścierką i odstawiam na ok. 15 minut.
Ciasto: Wsypuję do miski mąkę robię zagłębienie i wbijam 2 jajka i jedno żółtko, potem dodaję resztę mleka oraz roztopioną wcześniej margarynę (ale nie gorącą, ja rozpuszczam razem z mlekiem) i cukier. Wszystko razem wyrabiam tak, aby ciasto samo odchodziło od ręki, czyli nie kleiło się. Znowu przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na ok 1 godz.
Po godzinie dzielę ciasto na 4 części i wałkuję placki,z których robię 8 trójkątów. Powidła nakładam na szerszej krawędzi i zwijam w kształt rogala. Później smaruję roztrzepanym białkiem i odstawiam ponownie do wyrośnięcia.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni, jakieś 10-15 minut aż będą zarumienione, na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!!!!!
Pycha :-) uwielbiam rogaliki :-) twoje wygladają smakowicie :-) pozdrawiam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuń