nakarm psiaka

niedziela, 25 maja 2014

Mus ananasowy



Co prawda mus robiłam wczoraj, ale padł mi internet, więc podam przepis dzisiaj. Wczoraj było deszczowo a na dzisiaj byłby jak znalazł.
Przede wszystkim zimny i orzeźwiający, na takie upały jak dziś a w sam raz!!!!!

MUS ANANASOWY

Składniki:
  1. pół puszki ananasów w kawałkach ( mogą być i te w plastrach)
  2. 1 szklanka schłodzonej śmietanki 30%
  3. 1 łyżka cukru waniliowego
  4. 2 łyżeczki żelatyny
  5. sok z połowy cytryny lub limonki
  6. skórka otarta z cytryny lub limonki
  7. czekolada gorzka do dekoracji i kawałki ananasa
Przygotowanie:

Żelatynę wymieszać z 3 łyżkami wody, aby napęczniała. Ananasa zmiksować na gładką masę ( parę kawałków odłożyć na dekorację ).
Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do ananasa.

Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier waniliowy. Delikatnie wszystko z ananasem, dodać skórkę z cytryny i sok, wymieszać.

Napełnić salaterki musem i schłodzić w lodówce jakieś 2 godziny.
Deser przed podaniem ozdobić kawałkami ananasa i tartą czekoladą.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz