Co prawda mus robiłam wczoraj, ale padł mi internet, więc podam przepis dzisiaj. Wczoraj było deszczowo a na dzisiaj byłby jak znalazł.
Przede wszystkim zimny i orzeźwiający, na takie upały jak dziś a w sam raz!!!!!
MUS ANANASOWY
Składniki:
- pół puszki ananasów w kawałkach ( mogą być i te w plastrach)
- 1 szklanka schłodzonej śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki żelatyny
- sok z połowy cytryny lub limonki
- skórka otarta z cytryny lub limonki
- czekolada gorzka do dekoracji i kawałki ananasa
Przygotowanie:
Żelatynę wymieszać z 3 łyżkami wody, aby napęczniała. Ananasa zmiksować na gładką masę ( parę kawałków odłożyć na dekorację ).
Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do ananasa.
Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier waniliowy. Delikatnie wszystko z ananasem, dodać skórkę z cytryny i sok, wymieszać.
Napełnić salaterki musem i schłodzić w lodówce jakieś 2 godziny.
Deser przed podaniem ozdobić kawałkami ananasa i tartą czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz