Zapraszam na flaki, każdy pamięta ten smak z dzieciństwa, jak to w każdym barze serwowano flaki. Ja z kolei nie przepadam za tradycyjnymi flaczkami, choć sam wywar jest boski.
Zrobiłam troszkę inną wersję, bo z kurczaka, ale starałam się zachować smak, lub chociaż podobny.
FLACZKI "INACZEJ"
Składniki:
- 2 udka z kurczaka
- pół piersi z kurczaka
- warzywa jak na rosół
- czosnek ( 2 ząbki )
- sól, pieprz, maggi, majeranek
Zasmażka:
- 3 łyżki mąki
- 5 chochli wywaru
Sposób przygotowania:
Do garnka wkładamy udka i pierś z kurczaka, oraz warzywa. Gotujemy jak normalny rosół.
Gdy mięso będzie miękkie, wyjmujemy i oddzielamy od kości, robimy mniejsze kawałki, zaś warzywa odcedzamy i kroimy w kostkę. Następnie wszystko razem z powrotem trafia do rosołu.
Robimy zasmażkę, mąkę podgrzewamy na patelni na lekko rumiany kolor, następnie wlewamy rosół i energicznymi ruchami rozprowadzamy razem mąkę i rosół. Gdy zdarzy nam się że postaną grudki, albo dolewamy rosołu, albo prostszym sposobem przerobić to w blenderze.
Zasmażkę połączyć z naszymi " flaczkami"
Doprawić do smaku i rozetrzeć w rękach majeranek, daje on wówczas bardziej intensywny zapach.
Takie "udawane" flaczki to ja poproszę, klasyczne są dla mnie za tłuste.
OdpowiedzUsuńGwarantuję ci, są przepyszne. Spróbuj i powiedz czy są ok.
OdpowiedzUsuń